Prvým korením dostupným pre ľudí bola soľ. Jej pridaním sa rozjasnila chuť jedla. Neskôr sa do jedál pridávali ďalšie korenia a potom sa začali miešať. Postupne sa objavovali omáčky a marinády – tekuté zázraky, ktoré kombinovali niekoľko ingrediencii naraz a umožnili dodať obvyklým jedlám neobvyklú chuť.
Dnes vám prezradíme niekoľko omáčok a marinád, vďaka ktorým bude vaše jedlo ešte chutnejšie.
1. Japonský zázvorový dresing
Ak ste boli v japonských reštauráciach možno ste ochutnali zázvorový dresing. Hlavnou ingredienciou je čerstvý zázvor, ak chcete dosiahnuť výraznejšiu chuť, odporúčame použiť nakladaný zázvor. Tento dresing sa hodí k pokrmom z rýb a sushi.
Ingrediencie:
50g nakladaného zázvoru
40g sezamového oleja
1 polievková lyžica sójovej omáčky
Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešame v miske a potom ich vyšľaháme mixérom dohladka.
2. Omáčka z plesňového syra
Syrové omáčky sa vynikajúco hodia ku grilovanému mäsu a zelenine.
Ingrediencie:
100g nivy
100g majonézy
ocot podľa chuti
Postup: Vložte nivu do misky, zalejte majonézou a vyšľahajte mixérom. Pridajte zriedený ocot podľa chuti a zmes znova vyšľahajte mixérom. Môžete pridať nadrobno nakrájané čerstvé feferónky alebo papriku.
3. Zálievka do šalátu
Keď si namiešate správne druhy zeleniny dostanete skvelú chuť aj bez pridania korenín. Ale keď k nej pridáte tú správnu zálievku, otvorí sa vám nová chuť.
Ingrediencie:
50g masla
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice bieleho vína
2 lyžice olivového oleja
30ml citrónovej šťavy
4 lyžičky medu
2 lyžičky dijonskej horčice
soľ a korenie podľa chuti
Postup: Na strednom plameni rozohrejme na panvici maslo do zlatista. Pridáme nakrájaný cesnak. Minútku osmažíme. Prilejeme biele víno a pridáme ostatné ingrediencie a trochu ich zohrejeme. Odstavíme zo sporáka, prelejeme do misky a rozmixujeme.
4. Kačacia omáčka
Táto omáčka je na východnom pobreží USA veľmi populárna, napriek tomu, že neobsahuje ani náznak kačice. Skôr sa hodí k hydine, najmä ku kačke.
Ingrediencie:
3 lyžice marhuľového džemu
½ polievkovej lyžice červeného vína
Príprava: Ingrediencie len spolu premiešajte a vložte do chladničky.
Náš tip: Červené víno je možné nahradiť zriedeným octom. Nech už si vyberiete ktorúkoľvek variantu, kyseliny, ktoré obsahuje či víno alebo ocot vynikajúco reagujú so sladkosťou marhuľového džemu a tým vytvoria tú úžasnú sladkokyslú chuť.
5. ,,Emulsion“
Napriek zvláštnemu názvu je ,,Emulsion“ lahodná omáčka obsahujúca najdrahšie korenie na svete – šafran. Ale keďže nepotrebujete veľa šafranu, pri príprave tejto omáčky nezbankrotujete.
Ingrediencie:
1 polievková lyžica masla
30g cibule
200ml smotany
200ml kyslej smotany
¼ lyžičky šafranu
¼ lyžičky soli
Príprava: V hrnci si na strednom plameni rozpustíme maslo. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Smažíme asi dve minúty, kým nie je cibuľa sklovitá a mäkká. Pridáme smotanu, kyslú smotanu, šafrán a soľ a privedieme k varu. Keď zmes vrie, znížime plameň a za občasného miešania dusíme asi ešte 10 minút, kým omáčka nezožltne a nezhustne.
6. Pikantná omáčka
Táto omáčka je dosť pálivá, takže odporúčame množstvo hlavnej ingrediencie – čili papričiek prispôsobiť vašej chuti.
Ingrediencie:
50g čili papričiek
400ml vody
3 hlavičky cesnaku
4 polievkové lyžice olivového oleja
2 lyžice ryžového octu
1 polievková lyžica citrónovej alebo limetkovej šťavy
soľ podľa chuti
Príprava: Vložte čili papričky do misky a zalejte ich vriacou vodou. Čili niečím zaťažíte, aby boli papričky pod tlakom a zakryjete tanierom. Necháte desať minút postáť, kým korenie nezmäkne. Po desiatich minútach vylejete vodu.
Čili s cesnakom rozmixujete mixérom na kašu. Pridáte ocot, citrónovú alebo limetkovú šťavu, olej a soľ.
7. Omáčka S‘ – čchuan
Originálny recept na túto omáčku vyžaduje japonské, slivkové víno. V prípade núdze môžete použiť aj zriedenú vodku.
Ingrediencie:
6 strúčikov cesnaku
4 lyžice balzamikového octu
2 lyžice zriedenej vodky (japonského, slivkového vína)
4 lyžice čili omáčky
2 lyžice cukru
červená paprika podľa chuti
sójová omáčka podľa chuti
zázvor podľa chuti
Príprava: Rozohrejeme panvicu a dáme do nej nadrobno nakrájaný cesnak. Pridáme balzamikový ocot, sójovú omáčku, nariedenú vodku (japonské, slivkové víno), čili omáčku, cukor, červenú papriku a strúhaný zázvor. Dobre premiešajte a duste približne päť minút.